Wahai Nafsu

Monday, March 8, 2010

Dengan Nama Allah Yang Menciptakan Kalam,
Selawat dan Salam Buat Junjungan Nabi Khairul Annam...


Ibn Qayyim pernah berkata:


Tidaklah sekali-kali Allah Taala menguji hambanya dengan godaan hawa nafsu dan kederhakaan,tiada lain ia bertujuan mengarahkannya supaya berjuang dan melawan sehingga perjuangan itu akan melahirkan cinta kepada Allah…..


Pernahkah anda merasa bahawa anda sedang berlawan dengan nafsu? Melawan segala godaan nafsu? Ya, nafsu yang merajai jiwa kita inilah di antara pintu-pintu masuknya bisikan syaitan. Sungguh, amat perit melawan godaan nafsu. Hingga ramai yang tertewas dan terkandas. Jika tidak, mana mungkin kita melihat segala macam natijah dek kerana nafsu ini.Realitinya, begitu susah untuk mendapat martabat nafsu muthmainnah. Teruslah mengejar, walau biar payah, hingga perjuangan ini menambahkan cinta kepadaNya.


Baru-baru ini, saya sempat melihat satu adegan kartun, bagaimana nafsu umpama besi yang begitu kukuh memagari setiap anggota. Kita memerlukan kekuatan yang cukup tinggi untuk meleraikannya! Salah satu usaha untuk meleraikannya, adalah teman kita. Ya, bilamana baiknya seseorang teman, hingga mampu mengajak ke arah kebaikan dan menghalang keburukan.Inilah konsep " Ta'awun 'ala Birri wa Taqwa" yang di ajar Islam! Cukup Menarik.


Ulama sufi bersyair:-

Ku tinggalkan apa yang aku inginkan

Demi apa yang Kamu inginkan

Aku rela apa yang Kamu relakan

Meski bagiku itu tidak menyenangkan...


0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...