Thursday, March 21, 2013

Salam buat semua...

Hari ini, saya tergerak untuk menulis sesuatu di sawang ini. Sudah lama ditinggalkan. Tapi saya selalu menjenguk, membaca penulisan terdahulu.

Saya ingin bercerita mengenai hati manusia. Sungguh hati ini memainkan peranan yang besar. Berkaratlah hati yang tidak disimbahi zikir dan peringatan. Allah, terlalu berat dan sakit menanggung masalah hati yang tak pernah selesai. Ego, hasad, riak, tidak puas hati...dan segalanya.

Manusia tidak pernah puas dengan apa yang dicapainya. Sering mempersoal mengapa dia mendapat hasil ini, mengapa harus mengahadapi semua ini... Allah, bantulah kami dalam mengawal kehendak hati ini  Ya Rabb!

Kadang-kadang dalam hidup, kita sering melakukan dosa bagi memenuhi kehendak hati. Ini adalah natijah dari sikap mengejar dunia. Sebab itu kita disaran untuk tidak meletakkan dunia di hati. Sebagai manusia yang lemah, bukan mudah mengawal sesuatu benda yang tidak dapat dilihat.

Moga Allah pimpin kita dalam mengawal  dan menjaga hati. Sungguh, beruntunglah bagi mereka yang dapat memiliki hati yang tenang.


Oleh :
Ummu Ibnu Shahrizan Al-Qassam
Suri di Bait As-Shahriyyah

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...